środa, 16 grudnia 2020

Pełnoziarniste łazanki bezglutenowe

Tadam! Przedstawiam Wam domowe łazanki pełnoziarniste i bezglutenowe. Bez szkodliwych dodatków oraz jajek. Ekspresowe w przygotowaniu. Jak nakazuje tradycja na świątecznym stole podam  je z kapustą oraz grzybami. 

Potrzebujesz:

  • 60 g mąki ryżowej pełnoziarnistej
  • 40 g mąki gryczanej
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 5 g zmielonej łuski babki jajowatej
  • spora szczypta soli
  • łyżka oleju
  • ok. 150 ml wrzątku
Do podania:
Kapusta kiszona lub świeża z cebulką oraz grzybami.

Przygotowanie:
1.Odmierzone porcje mąki  przesiej do dużej miski. Dodaj sól i wymieszaj starannie.
2. Połowę porcji mąki przesyp do drugiej miski. Dodaj do niej zmieloną łuskę babki jajowatej i wlej wrzątek bardzo energicznie mieszając. W ten sposób powstanie naturalny klej. 
3. Po chwili przełóż gorącą masę do pierwszej miski z pozostałą mąką i zacznij wyrabiać ciasto. Powinna powstać gładka, zwarta kulka ciasta.
4. Dodaj  olej i wyrabiaj dalej. 
5. Gotowe ciasto  przełóż na blat i podziel na 3 porcje. (W tym miejscu bardzo polecam silikonową matę)
6. Każdą z porcji ciasta rozwałkuj na bardzo cienko ( ok. 1 mm) podsypując minimalną ilością mąki. Wykrawaj np. przy pomocy kółka do pizzy lub noża zgrabne kwadraciki. 
7. Gotowe łazanki gotuj na wolnym ogniu przez ok. 1-2 minuty od wypłynięcia

Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj