wtorek, 8 grudnia 2020

Domowe śledzie po Kaszubsku na Boże Narodzenie

Danie, które koniecznie musi się znaleźć na naszym świątecznym stole to domowe śledzie po kaszubsku ! Oprócz wybornego smaku ich zaletą jest fakt, że możecie je zrobić już wkrótce i zamknąć w szczelnym słoiku na Święta !

Potrzebujesz:

  • 500 g słonych  filetów śledziowych  bg*
  • 250-300 g cebuli 
  • 25 g cukru
  • 50 ml oleju
  • 50 ml octu np. winnego
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 3-4 szt. ziarenek ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • świeżo mielony pieprz

1. Przygotowanie śledzi. Tradycyjne i bardzo słone śledzie z wiaderka namoczyć w zimnej wodzie przez około 2 godziny, zmieniając kilka razy wodę. Następnie filety należy starannie osuszyć najlepiej przy pomocy ręczników papierowych i pokroić na mniejsze kawałki*
2. Cebulę pokrój dowolnie w piórka lub kostkę.
3. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę i trzymaj  na małym ogniu przez klika minut.
4. Dodaj porcję cukru i przesmaż całość przez chwilę.
5. Do cebuli dodaj ocet, koncentrat pomidorowy, ziele angielskie oraz liście laurowe. Powstały sos trzymaj dalej na małym ogniu przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
6. Gotowy sos dopraw pieprzem i pozostaw do całkowitego przestudzenia.
7. Marynatę połącz z kawałkami ryby i przełóż do szczelnego, szklanego słoika. Przechowuj w lodówce do 2 tygodni.


* W mojej okolicy niestety nie mogę znaleźć tradycyjnych, słonych śledzi z wiaderka, które byłyby bez glutenu. Wykorzystuję śledzie w oleju ze znaczkiem z Biedronki marki Marinero. W takim wariancie śledzie należy odsączyć na sitku z oleju. Jeżeli są dla Ciebie zbyt słone, możesz je namoczyć w wodzie przez maksymalnie pół godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj