wtorek, 1 grudnia 2020

Bezglutenowy makaron z buraczanym pesto !


 Czasem żyjemy w takim pędzie, że zapominamy o tym, aby karmić siebie dobrze. Chyba najszybszym daniem obiadowym jest dla mnie makaron.                             Buraczane pesto zrobisz w mgnieniu oka. Kto się nie boi intensywnego koloru i wytestuje przepis ?

Potrzebujesz ( 2 porcje ):

  • 250 g suchego makaronu bg
  • 300 g ugotowanych lub pieczonych buraków
  • 100-150 ml delikatnej oliwy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 50 g sera feta
  • świeży, posiekany  koperek
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
1. Wstaw makaron, gotując w osolonej wodzie do miękkości.
2. W międzyczasie buraki pokrój na mniejsze kawałki i wraz z pokrojonymi ząbkami czosnku przełóż do blendera kielichowego lub naczynia od blendera ręcznego. Dolej połowę oliwy i zacznij miksować. Dolewaj dalej oliwę do momentu uzyskania bardziej płynnej i gładkiej konsystencji. Dopraw delikatnie solą oraz pieprzem.
3. Gorący makaron połącz szybko z buraczanym pesto.
4. Gotowe porcje przełóż na talerze i podawaj z pokruszonym serem feta oraz posiekanym koperkiem.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj