środa, 9 grudnia 2020

Bezglutenowe pierogi z brokułem, serem feta oraz suszonymi pomidorami, niski IG


W zeszłym roku udało się opracować jasne ciasto do pierogów. W tym postanowiłam stworzyć przepis na ciasto, które nie tylko będzie pozbawione glutenu ale także będzie odpowiednie dla osób walczących z cukrzycą bądź insulino-opornością. Zarówno mąka gryczana jak i sorgo posiadają niski IG. Uważam, że smakowe połączenie gryki z brokułem, serem feta jak i suszonymi pomidorami jest bardzo trafione.

Potrzebujesz ( na około 30 szt. ):

CIASTO

  • 200 g mąki gryczanej jasnej
  • 60 g mąki z sorgo
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 10 g zmielonej łuski babki jajowatej ( 1 łyżka  )
  • spora szczypta soli
  • około 400 ml wrzątku
  • 2 łyżki oleju ( opcjonalnie )
FARSZ
  • około 350 g ugotowanych różyczek brokuła
  • 120 g sera feta
  • 120 g suszonych pomidorów z oleju
  • czosnek suszony
  • świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:

1. Zaczynamy od farszu. Ugotowane i jeszcze bardzo ciepłe różyczki brokułu rozdrobnij starannie przy pomocy widelca. Przełóż do dużej miski. Dodaj pokruszony w palcach ser feta oraz bardzo drobno posiekane suszone pomidory. Całość dopraw do smaku sproszkowanym czosnkiem oraz pieprzem. Wymieszaj i odstaw na bok.
2.  Do dużej miski przesiej odmierzone porcje mąk. Dodaj sól oraz łuskę babki jajowatej i wymieszaj dokładnie. Do miski wlewaj powoli wrzątek, jednocześnie mieszając ciasto przy pomocy łyżki. Gdy będzie już na tyle schłodzone aby można było je dotknąć zacznij wyrabiać ciasto ręcznie. Ugniataj przez kilka minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Na koniec dolej olej i wyrabiaj dalej. Gotowe ciasto połóż na blacie i przykryj miseczką.
3. Część ciasta ok. 1/3 rozwałkuj cienko na podsypanej  mąką np. sorgo stolnicy lub macie. Ważne też aby podsypać również wierzch ciasta. Przy pomocy szklanki wykrawaj kółka, nadziewaj farszem i zagniataj brzegi pierogów. Jeżeli brzeg nie będzie chciał się kleić można jedną stronę posmarować wodą.
4. Pozostałe wycinki ciasta wmieszaj w kolejną porcję ciepłego ciasta z miski i lep pierogi, aż zużyjesz cały farsz.
5. Gotowe pierogi gotuj we wrzątku, na wolnym ogniu przez około 1-2 minuty od wypłynięcia.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj