poniedziałek, 16 listopada 2020

Bezglutenowe bułeczki gryczane



Tadam ! Przedstawiam Wam najpyszniejsze bułeczki, jakie powstały do tej pory w mojej bezglutenowej kuchni.

 Bardzo często dostaję od Was pytania o zamienniki jasnych mąk w przepisach. Jestem świadoma jak wiele osób poza dietą bezglutenową zmaga się z wahaniami cukru we krwi. Dlatego postanowiłam stworzyć bułeczki z ciemnych mąk, z niskim IG. Poza walorami zdrowotnymi poniższe bułeczki są rewelacyjne, ponieważ ciasto przygotowujemy wieczorem i chowamy na noc do lodówki. Rano wystarczy tylko uformować ulubiony kształt i upiec. Bułeczki bardzo długo zachowują świeżość, a po odmrożeniu są przepyszne nawet bez opiekania.

 Potrzebujesz (5 sztuk):

  • 190 g mąki gryczanej
  • 40 g mąki z tapioki
  • 20 g mąki teff bądź gryczanej
  • 10 g łuski babki jajowatej ( duża łyżka )
  • 4 g drożdży suszonych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 200 ml wody
Przygotowanie:

1. Mąki odmierz i przesiej do dużej miski.
2. Dodaj pozostałe suche składniki czyli sól, cukier, drożdże oraz łuski babki jajowatej, uważając aby nie sypać bezpośrednio drożdży na sól. Wymieszaj starannie.
3. Do miski dodaj jogurt naturalny, a następnie partiami wodę. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż będzie  jednolite oraz zwarte.
4. Gotowe przełóż do czystej miski, przykryj starannie folią  i odłóż na noc do lodówki.
5. Następnego dnia rano wyjmij ciasto na podsypaną mąką stolnicę i podziel na 5 równych części.
6. Po około 10 minutach uformuj ulubiony kształt bułeczek i przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. 
7. Pozostaw do wyrośnięcia na około 30-40 minut w ciepłym miejscu.
8. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 230 stopni (góra-dół) . Na dół piekarnika wstaw naczynie żaroodporne z wodą.
9. Wyrośnięte bułeczki posyp mąką, natnij ostrym nożem i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 25 minut. Na około 5 minut końcem wypiekania uchyl na moment drzwi piekarnika tak aby usunąć nadmiar pary.

Smacznego !

6 komentarzy:

  1. Dziękuję za przepis!! Bułeczki są pyszne! Czy ciasto po wyciągnięciu z lodówki powinno dużo urosnąć? Mam wrażenie, że u mnie minimalnie podrosło.

    Pozdrawiam, Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę! 💚 Po wyjęciu z lodówki nie rosną zbyt dużo. Znacznie rosną dopiero w trakcie pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  3. To wszystko się zgadza:)
    Pozdrawiam, Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam,
    Bardzo dziękuję za fajny przepis. :-) Proszę tylko o wskazówkę, czym zastąpić jogurt naturalny (mam skazę białkową)? Zastanawiam się, czy jogurt kokosowy (kupny) byłby ok, zamiast jogurtu zwykłego?
    Pozdrawiam! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj :) niestety osobiście nie próbowałam wersji z jogurtem roślinnym. Na początek spróbowałabym z naturalnym , sojowym. Myślę, że najbardziej przypomina ten tradycyjny :) Pozdrawiam i życzę powodzenia :)

      Usuń
  5. Bardzo dziękuję i pozdrawiam ciepło! :-)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj