czwartek, 8 października 2020

Kakaowe ciasto z jabłkami, bez glutenu

Szczodra jesień częstuje nas pysznymi, rodzimymi jabłkami. Można z ich wykorzystaniem przygotować w mig kakaowe ciasto. Pełne zdrowia, na naturalnych mąkach bezglutenowych.

Potrzebujesz:

  • 65 g mąki ryżowej
  • 40 g mąki z tapioki
  • 20 g mąki z  amarantusa
  • 2  jajka
  • 60 g cukru
  • 60 g oleju
  • 1 duże lub 2 małe jabłka
  • małą łyżkę  kakao bg!
  • łyżeczkę cynamonu
  • płaską łyżeczkę proszku do pieczenia bg!
  • 1/4 łyżeczki sody

Przygotowanie:

Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne oraz pokrój na małe kawałki. Mąki odmierz, wymieszaj, przesiej 2-3 razy, a następnie połącz z kakao, cynamonem, sodą oraz proszkiem do pieczenia. Jajka zmiksuj z cukrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo dolewaj oleju i miksuj dalej. Ustaw mikser na najniższe obroty i wsypuj partiami suche składniki. Na koniec dołóż kawałki jabłka. Wymieszaj już łyżką. Masę przełóż do wyłożonej pergaminem tortownicy*. Piecz w temperaturze 175 stopni przez około 35 minut. Przestudzone ciasto udekoruj roztopioną czekoladą lub domową polewą czekoladową.
SMACZNEGO :)

* 20 cm

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj