niedziela, 23 sierpnia 2020

Pakora z kalafiora o smaku curry

W ostatnich dniach, tygodniach w sposób świadomy coraz częściej wybieram obiady bez mięsa. Jeżeli już po nie sięgam, staram się aby było ona wysokiej jakości, z dobrego źródła. W poszukiwaniu alternatyw testuję nowe smaki. W jednej z publikacji Kukbuka znalazłam bardzo ciekawy pomysł na przygotowanie kalafiora w iście indyjskim stylu, otaczając go chrupiącą panierką z mąki z ciecierzycy. Musiałam oczywiście spróbować...  Czy próbowałeś kiedykolwiek pakory ?

Potrzebujesz:

-150 ml mąki z ciecierzycy

-150 ml wody

- łyżeczkę przyprawy curry bg

-1/3 łyżeczki soli

- małą, pokrojoną ostrą papryczkę chili (opcjonalnie )

- świeżo mielony pieprz

-1/2 główki małego kalafiora

-olej do smażenia

PROPOZYCJE PODANIA

-ryż ziołowy

-lekka sałatka z pomidorami

-jogurt naturalny lub sos czosnkowy

Przygotowanie:

1. Kwiat kalafiora pozbaw twardego środka i podziel starannie na dość małe różyczki.

2. Mąkę połącz bardzo starannie z wodą oraz przyprawą curry, papryczką, solą oraz pieprzem. Pozostaw na minimum 15 minut. Jest to konieczne aby ciasto zgęstniało, a mąką wchłonęła nadmiar wody.

3. Do wysokiej patelni lub rondelka wlej olej i podgrzej.

4. Gdy odrobina ciasta wrzucona do oleju zacznie się smażyć to znak, że tłuszcz jest dobrze rozgrzany. Różyczki kalafiora obtaczaj dokładnie w cieście i smaż na wolnym ogniu, aż do zrumienienia z obu stron.

5.Chrupiące kawałki kalafiora podawaj od razu z ulubionymi dodatkami. Proponuję ryż wymieszany z posiekanymi i ulubionymi ziołami oraz lekką zieleninę z pomidorami. Jako sos świetnie sprawdzi się jogurt naturalny lub domowy sos czosnkowy.

Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj