poniedziałek, 18 maja 2020

Bezglutenowe i wegańskie pyzy/pampuchy


Pyzy, buchty, pampuchy, parowce, a może po prostu kluski na parze. Jedno danie, a niezliczona ilość odmiennych nazw. Są to po prostu drożdżowe bułeczki, które zamiast tradycyjnego pieczenia w piekarniku gotujemy na parze.
Idealne na piątkowy obiad w towarzystwie owocowego sosu lub jako wytrawny dodatek na przykład do pieczonej kaczki oraz ciemnego sosu.

                                                                  -dla 2 osób-
Potrzebujesz:
  • 100 g skrobi kukurydzianej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 20 g mąki owsianej
  • 30 g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki łuski babki jajowatej
  • 5 g suchych drożdży
  • 10 g cukru
  • szczypta soli
  • łyżkę roztopionego  masła klarowanego/ oleju
  • ok. 275-300 ml letniej wody
Przygotowanie:
1. Mąki odmierz i przesiej do dużej miski. Następnie  dodaj drożdże, cukier, sól oraz łuski babki jajowatej. Wlej delikatnie ciepła wodę i zacznij wyrabiać jednolite ciasto. Na koniec dodaj płynny tłuszcz. 
2. Odstaw miseczkę z ciastem w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
3. Stolnicę lub matę oprósz starannie mąką ryżową. Przy pomocy łyżki wykładaj porcje ciasta i formuj w rękach zgrabne oraz małe bułeczki ( u mnie wyszło 12 sztuk ).
4. Gotowe kluski przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 15-20 minut.
5. W międzyczasie przygotuj garnek do gotowania na parze. Jeżeli takiego nie posiadasz świetnie sprawdzi się zwykły oraz szeroki garnek z pokrywką lub dużą miską. Zamiast sitka możesz wykorzystać po prostu gazę. Należy ją bardzo mocno przymocować, najlepiej obwiązując górę i uchwyty garnka sznurkiem. 
6. Pyzy gotuj partiami na wolnym ogniu przez około 6 minut.

Smacznego !

3 komentarze:

  1. Jak masło klarowane to nie wegańskie 😁

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest kreseczka oleju ☺️ może być też masło wegańskie, kupiłam ostatnio takie i smakuje jak normalne 🙂 pozdrawiam

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj