niedziela, 5 kwietnia 2020

Bezglutenowy makaron & pesto z pietruszki


Pomimo zgiełku pragnę aby na moim jak i Twoim stole znalazło się pożywne danie.
Pełne wartości odżywczych, ekspresowe w przygotowaniu jak i niskobudżetowe pesto z pietruszki.
Wystarczy szybki spacer do ogrodu, kilka sprytnych składników i możemy przygotować pyszny obiad.
Próbowaliście już ?


Dla 2 osób potrzebujesz:
- 250 g suchego  makaronu bg
- miseczkę ( baaardzo duża garść) natki z pietruszki
- kilka liści rukoli, opcjonalnie
- 100 ml oliwy z oliwek
- łyżkę ziaren słonecznika
- łyżkę płatków migdałowych
- ząbek czosnku

Do podania
- kawałek sera parmezan lub feta

Przygotowanie:

1. Do wysokiego naczynia przełóż przepłukaną wcześniej natkę pietruszki. Dodaj także ziarna słonecznika oraz migdały, wlej oliwę. Dołóż przeciśnięty przez praskę czosnek. Przy pomocy ręcznego blendera utrzyj starannie składniki na gładko. 
2. Pesto dopraw do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
3. W dużym garnku zagotuj wodę, a następnie ugotuj makaron. 
4. Odcedzony i bardzo gorący makaron wymieszaj z zielonym pesto. 
5. Wierzch posyp duża ilością startego sera typu parmezan lub pokruszonym serem feta.

Smacznego !








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj