środa, 20 listopada 2019

Puszyste placuszki z jabłkiem



Szczodra jesień zuchwale karmi nas pachnącymi i dorodnymi jabłkami.
Jakże się cieszę, ze smaku puchatych placuszków. 
Myślami powracam nagle do krainy dzieciństwa, kiedy to babcia przy użyciu kilku składników czarowała podobne racuszki.
Złoty kolor podarowała mi odżywcza mąka z kaszy jaglanej.
Potrzebujesz:
  • 40 gr mąki ryżowej
  • 20 gr mąki jaglanej
  • 30 gr skrobi z tapioki
  • żółtko
  • 75 ml mleka, u mnie sojowe
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka cukru pudru/pudru z ksylitolem
  • mniejsze jabłuszko
Przygotowanie:
Mąki odmierz, przesiej przez sitko do większej miski i wymieszaj z cukrem pudrem oraz sodą.
W osobnym naczyniu wymieszaj starannie porcję mleka z żółtkiem. Mokre składniki połącz przy użyciu rózgi z suchymi. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Następnie dołóż do ciasta i wymieszaj. Na rozgrzaną patelnię dodaj masło klarowane bądź olej. Przy pomocy łyżki nakładaj porcje ciasta. Gdy dolna część placuszków się ładnie przyrumieni, przełóż delikatnie placki na drugą stronę. Podawaj z cukrem pudrem, miodem bądź dżemem.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj