W zabieganym oraz zapracowanym dniu potrzebuję i doceniam coraz bardziej sprawdzone, szybkie pomysły na obiad. Zielone curry powstało w mojej kuchni przypadkiem i zachwyciło nasze podniebienia. Danie można przygotować w większej porcji ponieważ świetnie smakuje, a może nawet lepiej kolejnego dnia. Proporcje z podanego przepisu to po prostu obiad dla 2 osób na dwa dni.
-4 porcje-
Potrzebujesz:
- 350-400 g piersi z kurczaka
- 250-300 g zielonej fasolki szparagowej
- 150 g szpinaku, u mnie mrożony
- 2 szalotki
- 250 ml mleczka kokosowego
- łyżkę masła klarowanego/oliwy
- 2 łyżeczki przyprawy curry u mnie @Magrosbezglutenu
- małą łyżeczkę suszonego czosnku u mnie od @Magrosbezglutenu
- świeżo mielony pieprz
- sól
Do podania:
- 300 ml suchego ryżu jaśminowego
- 600 ml wody
- szczyptę soli
Przygotowanie:
- Ryż przepłucz na sitku pod bieżącą wodą, a następnie przesyp do rondelka. Ziarna zalej wodą, dopraw solą i wstaw na malutki gaz. Gotuj kilka minut, aż ryż wchłonie wszystkie płyny i wyłącz gaz.
- Fasolkę natomiast obierz, pokój na mniejsze kawałki i gotuj w posolonym wrzątku niemal do miękkości. Odcedź na sitku i odstaw na bok.
- Szalotki posiekaj na drobną kostkę
- Pierś kurczaka pokrój na dość równe i zgrabne kawałki.
- Na rozgrzanej patelni rozpuść masło klarowane i zeszklij starannie szalotkę.
- Do szalotki dodaj przyprawę curry i przesmaż całość.
- Na patelnię wyłóż kawałki kurczaka i przesmaż na złoto z obu stron.
- Dodaj porcje szpinaku.
- Gdy ten się skurczy dodaj fasolkę, wlej mleczko kokosowe i gotuj kilka minut, aż powstały sos się zredukuje.
- Całość dopraw do smaku suszonym czosnkiem, solą oraz pieprzem .
- Gotowe curry podawaj na gorącym ryżu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz