Żyjemy bardzo szybko. Potrzebujemy zatem przepisów na szybkie i zarazem zdrowe dania !
Pizza bez drożdży to ostatnio obiadowy hit w naszym domu. W mig mieszam ciasto, dodaję ulubione dodatki i pyszna, puchata pizza gotowa.
Potrzebujesz ( 2 pizzerinki dla 2 osób):
- 160 g mąki gryczanej jasnej
- 60 g skrobi ziemniaczanej
- 200 g jogurtu naturalnego*
- 5 g łuski babki jajowatej
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki bg proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
Do podania:
- 4 łyżki gęstego sosu pomidorowego**
- ulubione dodatki np. szynka szwarcwaldzka, mozzarella, kukurydza
* istotne aby jogurt naturalny miał temperaturę minimum pokojową. Najlepiej jednak go delikatnie podgrzać w ciepłej wodzie.
** mój domowy sos do pizzy to po prostu passata pomidorowa redukowana przez 10-15 minut, doprawiona suszonym oregano, bazylią, czosnkiem, solą, cukrem oraz pieprzem. Sos podzielony na mniejsze porcje zamrażam.
Przygotowanie:
1. Ustaw blachę w piekarniku na drugą półkę od dołu, temperatura 230 stopni, grzanie termoobieg dół.
2. Suche składniki przesiej przez sitko do dużej miski i wymieszaj starannie.
3. Dodaj jogurt naturalny i wyrabiaj, aż do uzyskania zwartego i gładkiego ciasta.
4. Ciasto podziel na dwie części.
5. Każdą z części wyłóż na kawałek oprószonego mąką np. ryżową papieru do pieczenia.
6. Przy pomocy dłoni uformuj cienki lub grubszy placek pizzy.
7. Każdy z blatów posmaruj sosem pomidorowym i wyłoż ulubione dodatki.
8. Wysuń delikatnie rozgrzaną blachę i ostrożnie przenieś do piekarnika papier do pieczenia wraz z pizzą. W tym zadaniu zapewne pomoże cienka deska do krojenia lub jakiś kuchenny pomocnik.
8. Pizzerniki piecz przez około 7-9 minut.
9. Podawaj od razu.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz