Myślę, że właśnie tym daniem przekonałam mojego Adama do smaku kaszy jaglanej. Każdy z nas wie jak istotne jest wprowadzenie do codziennego jadłospisu dobroczynnych kasz oraz sporej ilości warzyw. Warto mieć w lodówce zapas ugotowanej jaglanki, dzięki temu po powrocie z pracy możemy wyczarować w mig pożywny i rozgrzewający obiad bądź kolację.
Potrzebujesz:
- 300-350 g piersi z kurczaka
- 350-400 g ugotowanej kaszy jaglanej (około 120 g suchych ziaren )
- małą paprykę
- małą cukinię
- czerwoną cebulę
- papryczkę chilli (opcjonalnie)
- 4 łyżki oliwy z oliwek/oleju/ masła klarowanego
- łyżeczkę przyprawy curry bg
- sól
- pieprz
- posiekaną natkę pietruszki
- jogurt naturalny do podania
Przygotowanie:
1. Cebulę przekrój na pół, a następnie znów na pół i potnij w paski. Papryczkę chili posiekaj. Paprykę także pokrój na kawałki, a cukinię w półplasterki. Cukinię dopraw solą aby zmiękła i puściła nadmiar soków. Pierś kurczaka oczyść i również potnij na małe kawałeczki.
1. Cebulę przekrój na pół, a następnie znów na pół i potnij w paski. Papryczkę chili posiekaj. Paprykę także pokrój na kawałki, a cukinię w półplasterki. Cukinię dopraw solą aby zmiękła i puściła nadmiar soków. Pierś kurczaka oczyść i również potnij na małe kawałeczki.
2. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj przyprawę curry, a następnie cebulę oraz ewentualnie papryczkę chilli. Gdy ta delikatnie zmięknie dodaj paprykę i trzymaj dalej na ogniu. Następnie dodaj cukinię i smaż razem warzywa przez kilka minut. Gdy warzywa będą już miękkie lecz nierozpadające się przełóż je na talerz.( Jeżeli obawiasz się długiego smażenia możesz warzywa podlać delikatnie wodą i poddusić )
3. Na tą samą patelnię dodaj kurczaka i smaż na rumiano z obu stron.
4. Do kurczaka dołóż warzywa oraz kaszę jaglaną. Trzymaj na ogniu przez kilka minut, mieszając delikatnie. Im dłużej będziesz smażyć, tym kasza będzie bardziej chrupiąca.
5. Danie dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec posyp natką pietruszki.
6. Gorącą kaszę podawaj koniecznie z kleksem z jogurtu naturalnego bądź kokosowego.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz