Za nami intensywny czas świąteczny Bożego Narodzenia.
Na horyzoncie Sylwester i różnego rodzaju spotkania towarzyskie, imprezy karnawałowe.
Może warto spróbować czegoś nowego i zaskoczyć gości ?
Dania wykorzystujące nieoczywiste składniki za każdym razem zachwycają mnie na nowo.
Brownie z fasoli, czekoladowe ciasto buraczane i wiele innych.
Od dawna chciałam przygotować tak chyba już popularną pizzę z kalafiora.
Ciasto nie wymaga wyrastania, nie zawiera drożdży i jest rzeczywiście proste i szybkie w przygotowaniu.
Potrzebujesz:
CIASTO
- różyczki z 1 kalafiora- ok. 600 gr
- 80 gr mąki owsianej, bg !
- 35 gr skrobi ziemniaczanej
- 1/3 łyżeczki soli
SOS POMIDOROWY
- ząbek czosnku
- łyżka oliwy
- 200 ml passaty pomidorowej
- suszone oregano
- pieprz
- sól
- cukier/ ksylitol
ULUBIONE DODATKI np.
- oliwki
- szynka szwarcwaldzka
- ser feta
- ser żółty
- rukola
Przygotowanie:
1.Najlepiej rozpocząć pracę od sosu. Można go przygotować dzień wcześniej. W rondelku podgrzej tłuszcz i zeszklij przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wlej passatę i duś na wolnym ogniu około 10 minut, aż sos odparuje i zgęstnieje. Zestaw z ognia i dopraw do smaku solą, pieprzem cukrem oraz suszonym oregano. Pozostaw do ostygnięcia.
2. Różyczki kalafiora pokrój na mniejsze kawałki i przy użyciu blendera kielichowego zmiksuj na bardzo drobno. Powstałą miazgę posól kilkoma szczyptami soli. Następnie przełóż na durszlak, wyłożony gazą. Pozostaw na kilka minut. Masę odciśnij starannie z wody. Będzie jej zaskakująco dużo. Suchą już pulpę z kalafiora przełóż do miski, dodaj sól, odmierzone porcje mąk i wymieszaj starannie. Powstanie gładkie oraz zwarte ciasto. Uformuj 6 równych porcji. Na blachę od piekarnika wyłóż papier do pieczenia i podsypując delikatnie mąką, uformuj zgrabne oraz cienkie spody do pizzy. Zapiekaj w rozgrzanym do 185 stp. piekarniku przez około 25 minut. Na podpieczone spody nałóż porcje sosu, ulubione dodatki zapiekaj przez kolejne 5-10 minut. Po wyjęciu z pieca posyp rukolą.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz