Banalnie prosty przepis w konwencji kuchni zero waste,
który w godny sposób może zastąpić poniedziałkową pomidorówkę.
Ponadto jest to szybka alternatywa na wielkanocną wersję żurku,
gdy nie nastawiłaś bądź nie kupiłaś zakwasu.
Mięso z rosołu możesz zastąpić po prostu kiełbaską oraz boczkiem.
Jeżeli unikasz nabiału, pamiętaj że możesz użyć śmietany
roślinnej np. domowej słonecznikowej
Potrzebujesz:
- litr rosołu
- ok. 150 gr mięsa z rosołu
- 250 ml wody z kiszonych ogórków
- mąkę bezglutenową, uniwersalną bądź ryżowa z ziemniaczaną pół na pół
- żółtko
- 75 ml śmietanki 30%
- suszony majeranek
- suszony czosnek
- pieprz
- sól
- gotowane ziemniaki, do podania
Przygotowanie:
Mięso z rosołu zmiel na dość gładką masę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Dodaj żółtko, łyżkę mąki i wymieszaj. W dłoniach formuj zgrabne oraz małe kulki, każdą z nich obtaczając w mące. Do garnka wlej rosół oraz sok z kiszonych ogórków i wstaw na gaz.W kubku wymieszaj śmietankę z łyżką mąki bezglutenowej. Dodaj do wywaru i cały czas mieszając zagotuj zupę. Dorzuć mięsne klopsiki i trzymaj na ogniu przez kilka minut. Zupę dopraw do smaku sporą ilością suszonego majeranku, czosnkiem, pieprzem oraz solą. Podawaj z gotowanymi ziemniakami.
Smacznego !
Mniam uwielbiam żurek! Na pewno zrobię go według Twojego przepisu :) Póki co mam smaka na łososia, w lodówce zalega mi akurat paczka z https://mowisalmon.pl/ więc jutro na obiad jak znalazł :)
OdpowiedzUsuń