środa, 15 lutego 2017

Wegańskie & bezglutenowe babeczki podwójnie czekoladowe


Już myślałam, że wilgotne i puchate, w dodatku wegańskie babeczki nie istnieją.
Myliłam się.


Potrzebujesz:

  • 85 gr mąki ryżowej
  • 45 gr skrobi ziemniaczanej
  • 25 gr mąki kasztanowej
  • 30 gr pokruszonej, gorzkiej czekolady
  • 20 gr płatków migdałowych
  • płaska łyżka siemienia lnianego+ 4 łyżki gorącej wody
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • większa łyżka powideł śliwkowych
  • łyżka kakao
  • łyżeczka bg proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • garść mrożonych jagód /opcjonalnie/
Przygotowanie:
Siemię lniane zalej gorącą wodą i pozostaw do przestudzenia. Odmierz mąki oraz kakao i przesiej przez sitko 2-3 razy, następnie dodaj proszek do pieczenia oraz sodę, wymieszaj . Do tego samego naczynia dosyp cukier, dodaj także gorzką czekoladę, pokruszone płatki migdałowe i połącz. W drugiej miseczce wymieszaj starannie mokre składniki czyli jajko z siemienia, mleko, olej oraz powidła. Do suchych składników dodaj mokre i połącz w jednolite ciasto. Za pomocą łyżki nakładaj do papilotek. Górę babeczek możesz udekorować mrożonymi owocami. Piecz przez około 25  minut  w temperaturze 175 stopni.
Smacznego !

1 komentarz:

  1. Kocham takie zdrowe przepisy.:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Drukuj