Od wczoraj nie mogę wyjść z zachwytu nad moim domowym, dosłownie 2-minutowym majonezem bez konserwantów !
W smaku przewyższa nawet te sklepowe.
Nie czuć odrzucającego zapachu octu.
Powstał dodatek do jarzynowych sałatek, baza wielu sosów np. czosnkowego czy po prostu niezbędny składnik wielkanocnego śniadania.
Oryginalny przepis oraz filmik znajdziecie tutaj.
Potrzebujemy:
- 200 ml oleju, u mnie rzepakowy
- jajeczko od szczęśliwej kurki
- 1 łyżeczka musztardy bg bez konserwantów !
- 1/4 łyżeczki ksylitolu
- 1/4 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka soku z cytryny, w ostateczności octu
- blender ręczny
- wysokie naczynie od blendera
W tym przypadku najbardziej istotny jest sprzęt. Musisz znaleźć wysokie naczynie, gdzie końcówka od blendera będzie dotykała dna. Słoik lub naczynie musi być niewiele szersze od końcówki !
Jajeczko sparz we wrzątku przez około 10 sekund, a następnie przełóż do zimnej wody. Do naczynia od blendera rozbij jajko, dodaj musztardę, sól, ksylitol, pieprz, sok z cytryny. Na koniec dolej olej. Włóż blender tak, aby jego końcówka dociskała dna naczynia. Ustaw na najwyższych obrotach. Zacznij miksować. Po kilku sekundach zobaczysz jak na dnie powstanie kremowy majonez, wtedy unosisz blender, ku górze. Miksuj przez chwilkę góra, dół, aż masa będzie gęsta, a po oleju nie zostanie żadnego śladu.
Majonez zamknij w szczelnym słoiku i przechowuj w lodówce do tygodnia.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz