Dziś
trochę posłodzę ale zapewne słodko nie będzie !
Cytując za portalem
wyborcza.pl przeciętny rodak pochłania 39 kg cukru rocznie.
Na początku zobaczmy jak to się zaczęło.
Pierwsza cukrownia na naszej ziemi powstała
w 1826r. W kolejnym stuleciu nasze słodkości przestały być rarytasem i
zaczęły funkcjonować jako artykuł codziennego
użytku.
I teraz zadaję sobie pytanie czy w przeciągu tych 3 czy 4
pokoleń ludzki organizm niczym transformator był w stanie dostosować się
do nowej, słodszej rzeczywistości?
Hmm no to parę przykładów.
Cukier niestety
niszczy błonę śluzową jelit, która w naszym przypadku jest już
zniszczona przez gluten
( u mnie 3b w skali marsha) !
Poradniki dla bezglutenowców podkreślają, iż nasza dieta powinna być
uboga w cukier oraz słodycze!
Poradniki dla bezglutenowców podkreślają, iż nasza dieta powinna być
uboga w cukier oraz słodycze!
Ponadto uzależnia,
jest cichym złodziejem witamin i minerałów w naszym organizmie.
Powoduje próchnicę, otyłość czy cukrzycę. Stwarza doskonałe warunki dla rozwoju grzybów w przewodzie pokarmowym. Tłumi także działanie systemu odpornościowego.
Noblista Otto H. Warburg twierdził nawet, iż metabolizm guzów złośliwych jest uzależniony od spożycia glukozy.
Powoduje próchnicę, otyłość czy cukrzycę. Stwarza doskonałe warunki dla rozwoju grzybów w przewodzie pokarmowym. Tłumi także działanie systemu odpornościowego.
Noblista Otto H. Warburg twierdził nawet, iż metabolizm guzów złośliwych jest uzależniony od spożycia glukozy.
A teraz przejdźmy do mojej kuchni.
W pierwszych miesiącach diety gotowałam i piekłam bez większych wyrzeczeń. Świadomie postanowiłam jednak może nie całkowicie porzucić ale ograniczyć ilość spożywanego cukru. Przestałam słodzić.
Największym wyzwaniem była w tym punkcie gorzka kawa. Od tego czasu nie kupuję gotowych bezglutenowych słodyczy. Soki wyciskane naturalne lub 100 %. Porzuciłam słodzone, gazowane napoje.
Jeśli chodzi o wypieki to pozwalam sobie na domowe ciasto raz, ewentualnie dwa razy w miesiącu.
Jem owoce. Mimo tego rzadko, ale nachodzi mnie pokusa na coś słodkiego wtedy robię ulubione naleśniki gryczane lub chleb bananowy i podaję z miodem.
Warto rozpoznać własne zachcianki czyli znaki jakie wysyła do nas organizm.
W praktyce częściej mam ochotę na kaszę jaglaną niż na słodkie ciastko.
Ot taki paradoks.
A teraz Moi
drodzy pytanie do Was.
Unikacie rafinowanego cukru ?
Jakich zamienników
używacie ?
Zdecydowanie unikam..
OdpowiedzUsuńGłównie używam miodu, a ostatnio syropu ryżowego np. do wypieków. Rzadko, ale zdarza mi się, sięgać po cukier trzcinowy.
Pozdrawiam :)