naleśnik na mące ryżowej.
W parze jesienny akcent, słodka dynia.
Jeżeli preferujecie wytrawne naleśniki to polecam wykorzystać pure z dyni z
przepisu.
,, Pozbierać jest się dziesięć razy trudniej, niż rozsypać "
Suzanne Collins
- 4 naleśniki -
- 4 naleśniki -
Potrzebujemy:
NALEŚNIKI
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- jajeczko
- 3/4 szklanki płynu ( u mnie woda + 3 łyżki mleka 7,5% )
- odrobina oleju lub kawałek stopionego masła
- szczypta soli
- 300 gram dyni
- spora łyżka masła
- 40 gram miodu
- cynamon
- ok. 250 gram kremowego serka białego
Wymieszaj starannie składniki na ciasto naleśnikowe, odstaw na około 15 minut. W tym czasie obierz dynię, pokój na małe kawałki. Na patelni rozpuść masło, dodaj miód i dorzuć dynię, smaż przez kilka minut na małym ogniu, do momentu, aż ta stanie się miękka i zacznie się rozpadać. Przypraw odrobiną cynamonu i odstaw na bok. Na rozgrzanej oraz natłuszczonej patelni usmaż naleśniki. Podawaj z białym serkiem oraz dynią. Całość polej miodem.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz