W domu zrobiło się nagle zbyt cicho i czysto.
Poukładane samochodziki wytrwale stały na swoim miejscu.
Na powrót chciałam przygotować coś specjalnego i wyjątkowego.
Pod rękę zabrałam małe wiaderko i wyruszyłam w pobliski las na jeżyny
Ahoj !
Niestraszne mi kolce.
Niestraszne mi kolce.
,, Ludzie pragną czasami się rozstawać, żeby móc tęsknić, czekać i cieszyć się powrotem "
J.L.Wiśniewski
Potrzebujemy:
BISZKOPT
- 3 średnie jajka, oddzielnie żółtka i białka
- 65 gram pudru z ksylitolu
- 30 gram mąki kukurydzianej
- 20 gram mąki ryżowej
- 10 gram skrobi ziemniaczanej
- 20 gram kakao
FRUŻELINA- inspiracja Moje Wypieki
- 250 gram leśnych owoców ( jeżyny, maliny i jagody )
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- 2-3 łyżki ksylitolu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej rozpuszczonej w łyżce wody
- 500 ml śmietany 36%, schłodzona
- 3 łyżki pudru z ksylitolu- do smaku
- 2 x fix do śmietany / opcjonalnie /
- 1/4 szklanki słabej kawy
- świeże maliny i jeżyny do dekoracji
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Formę o średnicy 20 cm wyłóż pergaminem. Ubij białka na sztywną pianę, dodając stopniowo ksylitol. W drugim naczyniu utrzep żółtka, aż do puszystości, a następnie wmieszaj je do białkowej masy. Przesiej mąki, kakao i delikatnie wymieszaj ciasto. Przełóż do tortownicy i piecz przez około 20 minut. Nie wiem jak Wy ale ja po upieczeniu rzucam biszkopt na podłogę aby nie opadł.
Wystudź.
2. W międzyczasie przygotuj frużelinę. Żelatynę zalej 2 łyżkami wody aby napęczniała. Owoce wraz z ksylitolem podgrzej w garnuszku do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodaj sok z cytryny, kartoflankę z wodą, wymieszaj, zagotuj i wyłącz gaz. Do gorących owoców dodaj żelatynę intensywnie mieszając. Wystudź.
3. Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec dodając puder z ksylitolu. Jeżeli jest bardzo gorąco lub tort nie będzie jedzony w tym samym dniu proponuję też dodać fixy.
4. Biszkopt przekrój ostrym i długim nożem w poprzek na pół. Każdy z blatów nasącz kawą. Dolną część ciasta ułóż na paterze i rozsmaruj 3/4 owocowej frużeliny. Wyłóż i wyrównaj połowę bitej śmietany. Połóż drugą część ciasta, na niego pozostały krem śmietanowy. Wierzch tortu udekoruj owocami oraz resztą frużeliny. Schłódź w lodówce przez kilka godzin.
SMACZNEGO ! :)
Wygląda wspaniale! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i w wolnej chwili zapraszam do siebie :)
Może zainteresuje Cię konkurs https://www.facebook.com/ProvenaPolska/timeline pozdrawiam
OdpowiedzUsuń