Potrzebujemy ( na ok. 6 porcji) :
- 400 gram dyni
- 400 gram marchwi
- łyżka masła
- duża cebula
- 2 cm korzenia imbiru
- pieprz
- sól
- papryka słodka
- 2 żółtka
- łyżka mleka
- pestki dyni
Miąższ z dyni kroimy w kostkę, marchew oraz cebulę obieramy i kroimy w plasterki. Obrany imbir ścieramy na tarce lub kroimy w malutką kosteczkę. Na wolnym ogniu rozpuszczamy masło, na którym szklimy cebulę i imbir. Następnie dodajemy marchew oraz dynię, smażymy przez kilka minut. Całość zalewamy wodą, doprawiamy solą, pieprzem. Pozostawiamy na ogniu około pół godziny, do momentu kiedy marchew zmięknie. Miksujemy, ponownie zagotowujemy, smakujemy i doprawiamy słodką papryka. W miseczce rozrabiamy żółtka z mlekiem. Przelewamy zupę do wazy i dodajemy tak przygotowane żółtka, mieszamy dokładnie. Zupy nie można zagotować, gdyż jajka się zetną! Pestki prażymy na suchej patelni.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz