Strony

wtorek, 17 grudnia 2013

Bezglutenowy pasztecik & barszcz czysty


Potrzebujemy :
PASZTECIKI
  • 140 gr mąki ryżowej
  • 140 gr mąki ziemniaczanej
  • 20 gram mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki bg proszku do pieczenia
  • 100 gr masła
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany 18%
  • 1 żółtko
  • sól 
  • pieprz
  • 500 gram pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • łyżka masła/ oliwy
  • roztrzepane jajko
BARSZCZ- zaczyn
  • 1 kg buraków
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • łyżka cukru 
  • 2-3 obrane, rozgniecione ząbki czosnku
  • 1 jabłko 
BARSZCZ - wywar
  • 2 marchewki
  •  seler
  • pietruszka
  • 1/2 pora
  • 1,5 litra wody
  • 2 listki laurowe
  • klika ziarenek ziela angielskiego
PONADTO
  • pieprz
  • sól
  • sok z cytryny
  • suszony majeranek
Przygotowanie:
1. Buraczki obieramy i kroimy w cienkie plasterki, jabłko dzielimy na pół, dodajemy czosnek, ocet, zalewamy wodą i wstawiamy na wolny gaz. Dodajemy także cukier. Trzymamy na ogniu do momentu zagotowania. Odstawiamy na noc aby buraczki puściły sok. 
2. Następnego dnia  gotujemy na wolnym ogniu wywar z przypraw i warzyw. Gdy te zmiękną odcedzamy je (nie marnujmy jedzenia, zróbmy z nich sałatkę). Zaczyn z buraków odcedzamy i dolewamy do naszego wywaru. Całość delikatnie podgrzewamy (uwaga! nie zagotować bo barszcz straci purpurowy odcień). Doprawiamy do smaku pieprzem, solą, sokiem z cytryny, majerankiem i w razie potrzeby cukrem.
3. W międzyczasie przygotowujemy farsz do pasztecików. Cebulę kroimy w drobną kostkę,  pieczarki w plasterki. Cebulę szklimy na maśle, dodajemy pieczarki. Gdy te się przesmażą dolewamy wodę i dusimy przez około 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Siekamy & studzimy.
4. Kolej na ciasto. Mąki mieszamy,  dodajemy proszek bg, pieprz, sól i przesiewamy 2-3 razy. Do mąk dodajemy zimne masło i siekamy nożem, następnie dodajemy żółtko i śmietanę. Wychodzi nam elastyczne, delikatne ciasto niestety  jak to bg będzie się łatwo rwało. Zatem posypujemy wałek oraz blat mąką np. ziemniaczaną i bierzemy część ciasta. Rozwałkowujemy. Nożem wycinamy prostokąt ok. 10x 8 cm. Na który łyżeczką nakładamy i rozsmarowujemy na całości farsz.  Przy pomocy noża zawijamy jak roladkę. Tniemy po skosie na równe kawałki. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temp. 180 stp. przez około 15-20 minut.          
  Smacznego !
                         



4 komentarze:

  1. Witaj, skorzystałam z Twojego pomysłu, trochę go modyfikując, zobaczymy co wyjdzie. Musiałam schować do lodówki, zbyt miękkie, zebym mogła rozwałkować. Jak się upieką dam znać.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, wyszły rewelacyjne. Dałam arrowroot zamiast skrobi ziemniaczanej (60 g) i 120 g mieszanki mąk, ryżowej tyle ile w przepisie i nie dałam mąki kukurydzianej (nie miałam).
      Pozdrawiam

      Usuń
    2. Witam !| jest mi wstyd po dopiero teraz zobaczyłam komentarz. Pierwszy! :) A cóż to jest to arrowroot bo nie znam jeszcze, pozdrawiam ! :)

      Usuń
    3. To jest maranta trzcinowata. http://pl.foodlexicon.org/p0000580.php
      Ja często zastępują nią skrobię ziemniaczaną.
      Dużo nowych przepisów. I to wino ryżowe za mą chodzi...
      Pozdrawiam

      Usuń