- 200 gram soi ( 1 szklanka)
- 2 małe marchewki
- 1 pietruszka
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- duża cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 5 łyżeczek przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- łyżka oliwy
- łyżka oleju
Przygotowanie:
Soję płuczemy, zalewamy wodą i zostawiamy do namoczenia przez noc. O poranku odcedzamy oraz zalewamy świeżą wodą, dodajemy listki i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości czyli w praktyce 1,5-2 godziny.Uzupełniamy wodę. W międzyczasie do tego samego garnka wkładamy także przekrojone na pół marchewki oraz pietruchę, gotujemy do miękkości, wyciągamy. Cebulę oraz czosnek szklimy na patelni. Gdy soja jest gotowa odlewamy połowę wody , wyciągamy liście oraz ziele, dodajemy przecier, olej, cebulę z czosnkiem oraz pokrajane warzywa. Całość ucieramy na gładką masę za pomocą blendera/malaksera. Od serca doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz