niedziela, 16 lutego 2020

Bezglutenowe faworki jaglane













W przyszłym tygodniu będziemy świętować tłusty czwartek. 
W tym dniu zapominamy o lekkiej diecie,
a na stole serwujemy mięciutkie pączusie oraz kruche faworki.
 Na tą wyjątkową okazję dało się przygotować chrusty z naturalnych mąk !
 Gotowe dzielnie testowałam na rodzinie, zgodnie stwierdzili, że są pyszne i smakują jak tradycyjne.

Potrzebujesz:
  • 65 g skrobi kukurydzianej
  • 55 g mąki ryżowej
  • 30 g mąki jaglanej
  • 75 r śmietany kwaśnej 18 % lub wegańskiej 
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki zmielonej łuski babki jajowatej
  • łyżeczkę wódki lub spirytusu
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia ( opcjonalnie )
  • szczyptę soli
Do podania
  • cukier puder/puder z ksylitolu
Przygotowanie:

1. Mąki odmierz, przesiej do dużej miski. Wymieszaj starannie z łuską babki jajowatej, solą oraz ewentualnym proszkiem do pieczenia. 
2. Dodaj  żółtka, alkohol oraz śmietanę i zagnieć na jednolite ciasto.
3. Gotowe ciasto przełóż na blat i tradycyjnie bij wałkiem i ponownie składaj ciasto. Czynność powtarzaj przez minimum 5 minut.
6. Blat podsyp delikatnie mąką ryżową i rozwałkuj porcje ciasta na cienki placek. Przy pomocy nożyka wykrawaj prostokąty lub podłużne romby. Zrób nacięcie na środku i przewijaj delikatnie do środka.
7. Gotowe faworki smaż z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsącz na ręczniku papierowym nadmiar tłuszczu.
8. Przestudzone posyp solidnie cukrem pudrem.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj