poniedziałek, 19 marca 2018

Bezglutenowy chleb na zakwasie z gryki



Fenomen chleba z kaszy gryczanej chyba na zawsze odmienił bezglutenowe stoły. 
Przy pomocy fermentowanej gryki tworzę swoją wersję pieczywa. Zależy mi aby wykorzystać właściwości i wartości odżywcze dobroczynnych płatków owsianych. Chleb jest dziecinnie prosty w wykonaniu. Wymaga minimum pracy, gdyż magia zakwasu sama czyni  niepostrzeżone cuda.


Potrzebujemy:

  • 300 gr kaszy gryczanej jasnej
  • 50 gr płatków owsianych, bezglutenowych !
  • 60 gr mąki ryżowej
  • 60 gr skrobi ziemniaczanej
  • spora łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • woda, ewentualnie
Przygotowanie:
 Wieczorem odmierzoną porcję kaszy gryczanej przepłucz starannie i przełóż do dużej miski. Zalej wodą, tak aby ta przykrywała poziom ziaren. Nie więcej ! Miseczkę przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw w ciepłym i nieprzewiewnym miejscu na całą noc. Rano wymieszaj całość i dolej tyle wody, tak aby kasza znów była zalana. Pozostaw na kolejne 12 godzin. Wieczorem zblenderuj namoczone ziarna. Do ciasta dodaj odmierzone porcje płatków, pozostałe mąki oraz sól i cukier.
Ponownie zblenderuj krótko całość. Gdyby ciasto było zbyt zwarte dodaj odrobinę wody i wymieszaj. Masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia foremki,  i pozostaw w ciepłym miejscu na noc. Następnego dnia chleb powinien się wybrzuszyć, powinny także powstać widoczne bąbelki. Dopiero wtedy możemy wstawić foremkę z ciastem do piekarnika. Pamiętaj, że na tym etapie najważniejsza jest cierpliwość. Proces  wyrastania ciasta trwał u mnie ostatnio prawie całą dobę, gdyż w kuchni nie było zbyt ciepło. Piecz w temperaturze 185 stp. / góra- dół/ przez ok. 50 minut. Po tym czasie wyłóż chlebek wraz z papierem bezpośrednio na blachę i piecz kolejne 10 minut. Tak powstanie chrupiąca skórka. 
Smacznego !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj