poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Zapiekanka z kaszy jaglanej pod beszamelem



Bardzo często w lodówce zostaje ugotowana z dnia poprzedniego kasza jaglana. 
Grzechem byłoby ją wyrzucić. 
Po chwili namysłu powstaje oto pożywna zapiekanka.
Jeżeli jesz nabiał możesz wykorzystać zwykłe masło oraz mleko, 
a na wierzchu ułożyć plastry sera.


Potrzebujesz:
  • 200 gr ugotowanej kaszy jaglanej
  • 100 gr ugotowanych różyczek brokuła
  • 60 gr groszku z puszki/ lub ugotowanego
  • puszkę łososia w oleju
  • pieprz
  • sól
SOS
  • łyżkę skrobi ziemniaczanej
  • łyżkę mąki ryżowej
  • łyżkę masła klarowanego
  • 1 i 1/4 szkl. mleka roślinnego u mnie sojowe
  • czosnek sproszkowany
  • sól
  • ksylitol
Przygotowanie:
Do dużej miski przełóż porcję kaszy, pokrojonego na mniejsze części brokuła, groszek oraz odsączonego z zalewy łososia. Całość starannie wymieszaj i dopraw  dość intensywnie solą oraz pieprzem. Następnie przełóż do żaroodpornego naczynia i wyrównaj wierzch.
W rondelku na średnim ogniu rozpuść masło klarowane. Następnie zmniejsz ogień, dodaj mąki i mieszaj energicznie przy pomocy rózgi. Ważne w tym momencie aby składniki się połączyły i nie powstały grudki. Następnie wlewaj porcjami mleko, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą, czosnkiem i odrobiną ksylitolu. Tak przygotowanym beszamelem polej zapiekankę i zapiekaj przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj