sobota, 6 lutego 2016

Kokosowe faworki !




                                                                             
Niczym musztardę po obiedzie wstawiam tutaj przepis na faworki. 
Częstuję się nimi od dnia tłustego czwartku. 
Bardzo kruche, delikatne, bez dodatku nabiału oraz białek jaj.
Oczywiście na naturalnych mąkach

Potrzebujesz:
  • 50 gr mąki ryżowej
  • 25 gr skrobi ziemniaczanej
  • 25 gr mąki gryczanej jasnej
  • 2 żółtka
  • 5 gr masła klarowanego
  • 50 gr gęstej części mleczka kokosowego, u mnie z Rossmanna
  • łyżeczkę octu jabłkowego
  • szczyptę soli
  • puder z ksylitolu
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
Mleczko kokosowe wstaw na co najmniej noc do lodówki. Tym sposobem na górze powstanie  gęsta część mleka. Oddziel śmietankę kokosową od wody kokosowej. Odmierz, przesiej i przesyp mąki do wysokiego naczynia. Następnie dodaj masło klarowane, żółtka, sól, ocet oraz śmietanę kokosową. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż stanie się gęste i jednolite. Jeżeli będzie zbyt suche, dodaj odrobinę wody kokosowej. Przykryj i odstaw w chłodne miejsce na ok. 20 minut. Po tym czasie możesz tradycyjnie tłuc tłuczkiem i zawijać ciasto. Ten etap pominęłam. W międzyczasie wstaw garnek z olejem. Partiami rozwałkuj ciasto na cienkie placki. Przy pomocy noża wycinaj dowolne kształty, u mnie trójkąciki. Smaż na dobrze rozgrzanym i głębokim tłuszczu na jasnozłoty kolor.
Uwaga ! Dość łatwo jest je przypalić. Osusz na ręczniku papierowym. Ostudzone faworki posyp starannie pudrem z ksylitolu.
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj