sobota, 19 grudnia 2015

Pstrąg łososiowy po szkocku


Potrzebujemy:

  • filet pstrąga łososiowego
  • musztardę bg, np. Roleski stołowa
  • mix uniwerslany Schar lub mąka ryżowa oraz skrobia ziemniaczana w proporcji 2:1*
  • sól
  • pieprz
  • cytryna do podania
* np. 2 łyżki  mąki ryżowej na 1 łyżkę kartoflanki, wymieszane razem i przesiane

Przygotowanie:
Rybę osusz, dopraw starannie solą oraz pieprzem. Filet możesz pokroić na mniejsze kawałki. Posmaruj z jednej strony musztardą, oprósz mąką. Przełóż na drugą stronę, również posmaruj musztardą i oprósz mąką. Na patelni rozpuść masło klarowane. Smaż rybę na dość wolnym ogniu z dwóch stron, na złoty kolor. Podawaj od razu, skropioną sokiem z cytryny.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj