czwartek, 15 października 2015

Prawdziwa pomidorowa z jaglanym makaronem

Potrzebujemy:
Zupa                                                                        (ok. 2 l )
  • porcję rosołową z indyka 500-600 gr
  • 1,5 l wody
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 3 szt. ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 3 rozgniecione ząbki czosnku
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 4-5 pomidory malinowych
  • 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • dużą gałązkę tymianku
  • dużą gałązkę majeranku
  • ksylitol
  • pieprz 
  • sól
Makaron                                                            ( 2 duże porcje )
  • 175 gr ugotowanej kaszy jaglanej
  •  40 gr skrobi ziemniaczanej
  • 20 gr mąki ryżowej + do wyrabiania + do podsypania
  • kurkumę
Przygotowanie:
1. Do dużego garnka włóż mięso, obrane marchewki oraz pietruszki, całość zalej zimną wodą i wstaw na mały ogień. Gdy wywar zacznie się gotować, zbierz z wierzchu szumowiny. Następnie dodaj ziele, liść laurowy, czosnek i gotuj na bardzo małym ogniu, aż mięso zmięknie. W miedzyczasie zagotuj wodę. Do wysokiej miski włóż pomidory i zalej wrzątkiem. Po 2 minutach odcedż i zalej bardzo zimną wodą. Skórka powinna sama schodzić. Pomidory pokrój w kostkę. Z wywaru wyciągnij mięso, dolej przecier pomidorowy, dołóż pokrojone pomidory oraz koncentrat. Gotuj jeszcze przez około 10-15 minut. Dodaj posiekany tymianek oraz majeranek. Na koniec całość  dopraw do smaku ksylitolem, solą oraz pieprzem.
2. Jeszcze gorącą kaszę jaglaną utrzyj blenderem na gładką masę. Dodaj odmierzone porcje mąki, dużą szczyptę kurkumy, wymieszaj i odstaw na 15 minut. Na najlepiej elastyczną i plastikową deskę  wyłóż ciasto. Podsypując mąką ryżową wyrabiaj  rękoma tak długo,  aż przestanie się kleić. Gotowe podziel na 3 części, każdą z nich rozwałkuj na placek o grubości ok. 2 mm, podyspując starannie mąką ryżową z obu stron. Ostrym nożem pokrój na paski o szerokości ok. 5 mm. Uwaga, ciasto jest dość delikatne !  W dużym garnku zagotuj posoloną wodę. Wstążki makaronu przełóż bezpośrednio z deski i gotuj przez około 30 sekund, od momentu wypłynięcia. Makaron zahartuj zimną wodą lub od razu podawaj z gorącą zupą.
Smacznego !

1 komentarz:

  1. Jak świetnie ze zajrzałaś na moj instagram, raczkuje dopiero z dieta bez glutenu, upieklam chleb, ciasto i salatki bez glutenu robie oraz placki jaglane a teraz u Ciebie znalazlam przepis na makaron z przyjemnoscia go zrobie 😀 dziekuje

    OdpowiedzUsuń

Drukuj