środa, 16 lipca 2014

Grillowany camembert z sosem porzeczkowo-tymiankowym

Letni, ciepły wieczór.
 W powietrzu unosi się aromatyczny zapach grillowanych kiełbasek.
 Nasze krajowe grillowanie to w większości tony kiełbach i innego typu mięsiwa. Jednak w czasie częstego biesiadowania przychodzi ochota na coś nowego,
nietypowego !
Proponuję Wam świetną alternatywę dla Camemberta w panierce. 
W parze idealnie kwaskowaty & ekspresowy sos.

,,Każdy ra­nek da­je szansę na to, by wie­czo­rem móc po­wie­dzieć: to był szczęśli­wy dzień "
Małgorzata Stolarska


Potrzebujemy:
  • 2 sery typu Camembert
  • szklanka czerwonej porzeczki
  • 2 duże łyżki miodu
  • gałązka tymianku, posiekanego
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Sery nasmaruj oliwą z oliwek. Dopraw solą oraz pieprzem. Odstaw.
Na patelni rozgrzej miód. Gdy ten zacznie się pienić wsyp  porzeczki.  Kiedy owoce popękają smaż klika minut tak aby powstał gęsty oraz gładki sos. Na koniec dodaj świeży tymianek.
Camemberty przełóż na rozgrzany grill i grilluj przez około 
3- 4 minuty z każdej strony. Podawaj na gorąco.
 SMACZNEGO :)









zBLOGowani.pl

poniedziałek, 7 lipca 2014

Bezglutenowa pizza- mix Balviten

Uprzedzając wszelkie podejrzliwe komentarze poniższy post nie jest sponsorowany.
 Jak wiecie wygrałam nagrodę główną w konkursie Balvitenu i dostałam paczkę z produktami tejże firmy. Generalnie staram się omijać wszelkie gotowe miksy mąk szerokim łukiem, wiele dań można przygotować z czystych mąk, a wszelkiego rodzaju dodatki nie działają zbyt dobrze na nasze schorowane jelita.. 
Osobiście odlatuje po skrobi pszennej bg.


Potrzebujemy:
Ciasto:
  •  opakowanie mixu -Pizza do domowego wypieku Balviten
  • 330 ml letniej wody
  • paczka drożdży suchych 7 gram
  •  2 łyżki oleju
Sos pomidorowy:
  • 100 gram przecieru pomidorowego
  • łyżka oleju
  • 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • kilka gałązek świeżego majeranku, posiekane
  • kilka gałązek świeżego tymianku, posiekane
  • sól, pieprz
Ponadto:
  • 150 gram sera mozzarella, starty
  • opakowanie szynki dojrzewającej
  • kilka plastrów żółtego sera
  • garść liści rukoli
Sos pietruszkowy
  • pietruszka, drobno posiekana
  •  oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Postępujemy zgodnie z instrukcją. Drożdże rozpuść w letniej wodzie. Z mąki odłóż 2 łyżki, resztę wysyp do miski. Dodaj olej, wodę z drożdżami i zmiksuj na jednolitą masę. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, oprósz delikatnie pozostałą częścią mąki. Wyłóż ciasto i za pomocą łyżki i resztki mąki rozpłaszcz ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Wymieszaj składniki na sos pomidorowy i posmaruj wierzch pizzy. Ułóż szynkę oraz kilka plasterków żółtego sera, posyp mozzarellą. Zapiekaj przez około 15-20 minut w temperaturze 250 stopni.W międzyczasie wymieszaj składniki na sos pietruszkowy. Gotową pizzę posyp listkami rukoli.

+ brak w składzie skrobi pszennej !
+ przejrzysta instrukcja
+ delikatne ciasto


SMACZNEGO :)



Drukuj