środa, 13 sierpnia 2014

Kotleciki z ciecierzycy & sos pomidorowy

Czasem współpraca z nowymi produktami w kuchni bywa trudna.
Zwłaszcza gdy posiada się stare, latami pielęgnowane nawyki.
Od dłuższego już czasu chciałam wypróbować kotlety z ciecierzycy. 
Miałam nadzieję uzyskać chrupiącą panierkę.
W tym celu użyłam pestek dyni. 
W smaku wyszły smaczne, lecz dla mnie zbyt mało wyraziste. 
Dorobiłam zatem sos, który ma dużo charakteru.

,,Wariaci, podobni jak dzieci, nie dają za wygraną, dopóki ich życzenie nie zostanie spełnione "
Paulo Coelho

Potrzebujemy:
KOTLECIKI
  • szklanka suchej ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku
  • duży pęczek pietruszki
  • jajeczko
  • pestki dyni
  • pieprz, sól
SOS
  • większa czerwona cebula
  • mała papryczka pepperoni /lub mniej
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 6-8 małych pomidorków
  • łyżka masła/oleju
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Ciecierzycę zalej dużą ilością wody i pozostaw do namoczenia na całą noc. Rano odsącz, przepłucz , zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości / 60 minut lub więcej /. Tak przygotowany groch odsącz i za pomocą blendera zmiksuj na gładką masę. Wystudź. Dodaj jajko, przeciśnięty czosnek, posiekaną pietruszkę i dopraw do smaku. Pestki dyni delikatnie zmiel w młynku, nie na mąkę ! Zwilżonymi dłońmi uformuj małe kulki i obtocz w panierce.
Posiekaną cebulę  zeszklij na maśle. Dodaj posiekaną papryczkę, przesmaż, następnie dodaj przecier pomidorowy. Podlej wodą i duś całość przez kilka minut. Na  koniec dodaj ćwiartki pomidorów, gdy te zmiękną sos jest gotowy. Należy go jedynie doprawić. 
Usmaż zgrabne kotleciki na dość głębokim tłuszczu, odsącz na papierowym ręczniku.

SMACZNEGO :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj