wtorek, 12 listopada 2013

Makaron warzywny z sosem pomidorowym i serem feta

                 

Przepis na 2 porcje.

Potrzebujemy:
  • duża marchew
  • duża pietrucha
  • 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  •  pomidory w puszce (najlepiej krojone)
  •  łyżka masła/oliwy
  • 100 gram sera feta
  • gałązka świeżego tymianku
  • pieprz
  • sól
Przygotowanie: 
 Warzywa obieramy, za pomocą obieraczki tworzymy z nich paseczki a`la makaron. Ser kroimy w drobną kostkę. Na gaz wstawiamy garnek z wodą do gotowania na parze (jeśli nie mamy możemy użyć gazy lub sitka). W międzyczasie rozpuszczamy na patelni masło, podsmażamy czosnek. Następnie wlewamy pomidory, zwiększamy płomień i redukujemy sos. Na koniec dodajemy do niego świeży tymianek, doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Gdy woda w garze zacznie bulgotać, wkładamy na sito/gazę nasz  makaron, przykrywamy. Gotujemy kilka minut. Uwielbiam kiedy warzywa są al dente. Podajemy na ciepło.                                                                                                                                                        

SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj