poniedziałek, 21 października 2013

Zapiekany Camembert z sosem śliwkowo-żurawinowym

                                   A teraz alternatywa dla tradycyjnego Camemberta w panierce, smażonego na głębokim tłuszczu.


Potrzebujemy:
  • 1 ser Camembert
  • 50 gram śliwek węgierek
  • 40 gram świeżej żurawiny
  • 2 łyżki  miodu
  • 2 łyżki półwytrawnego wina
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • garść pistacji
Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 185 stp.,wkładamy odpakowany serek na 10 minut*. W międzyczasie robimy sos, śliwki myjemy, drążymy i kroimy na ćwiartki. Na małej teflonowej patelni rozgrzewamy 2 łyżki miodu. Kiedy zacznie się pienić dodajemy pokrojone śliwki oraz żurawinę. Kiedy ta popęka smażymy jeszcze przez 2 minuty, dodajemy wino, gdy odparuje dodajemy ocet a następnie 1/4 szklanki wody. Redukujemy sos do formy gęstego dżemu. Przekładamy na gotowego camemberta, posypujemy posiekanymi pistacjami.

                                                                                                                  Smacznego :)
* jeśli preferujesz mniej płynny serek to wyjmij po ok.5 minutach

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj