piątek, 25 października 2013

Papryka faszerowana z sosem beszamelowym

   

    Czas jesieni, czas na paprykę! Moje będą faszerowane mięsem mielonym oraz kaszą gryczaną niepaloną, którą ubóstwiam.

Potrzebujemy ( do nadziania 6-8 papryk):
  • 500 gram mięsa mielonego, u mnie wieprzowe
  • duża cebula
  • duża marchew, starta na grubych oczkach
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 szczypty cynamonu
  • 3 szczypty ostrej papryki
  • 3 świeże gałązki majeranku
  • 10 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej

Sos beszamelowy:
  • 200 ml mleka
  • łyżka masła
  • łyżka mąki mix bg
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz, sól 
  • trochę startego sera żółtego

Przygotowanie:

1. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną w kostkę cebulę. Dodajemy  marchew i dusimy kilka minut, następnie dokładamy mięso. Gdy się przesmaży dodajemy przecier pomidory. W międzyczasie podlewamy wodą aby nie przypalić! Wyłączamy gaz, sos łączymy z kaszą. Od serca doprawiamy solą, pieprzem oraz  cynamonem , ostrą papryką-wg upodobań. Dodajemy również posiekany majeranek.

2. Aby wykonać sos beszamelowy rozgrzewamy patelnie.Wsypujemy na nią łyżkę mąki aby ją sparzyć, następnie dodajemy masło i co najważniejsze energicznie mieszamy. Gdy masło się rozpuści dolewamy stopniowo mleko, cały czas mieszając najlepiej rózgą. Sos doprawiamy gałką, białym pieprzem oraz solą.

3.Teraz możemy wypełnić farszem, wydrążone papryki. Na górze polewamy sosem beszamelowym, posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku ok. 40 minut w naczyniu żaroodpornym w temp 185 stp. Do naczynia wlewamy 1/4 szkl. wody. Na ostatnie 10 minut zdejmujemy pokrywę aby góra się ładnie przypiekła.



                                                                                                                        Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj